Wandelen in noorwegen


Noorwegen is hét land om te gaan wandelen. Ook kun je uiteraard andere outdoor activiteiten doen maar een prachtige wandeling maken kun je hier het beste! Dit komt niet alleen omdat Noorwegen zo oogverblindend is, ook is het het gewoon top geregeld hier!

wandel van hut naar hut

Niet alleen heeft de Alpen een goed huttensysteem, ook Noorwegen kan er wat van. Noorwegen beschikt over de meer dan 500 berghutten verspreidt door het land. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden en onderhouden door de DNT bergwandelvereniging. De hutten verschillen van bemande hutten tot hutten die bedoeld zijn als noodonderkomen. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan 100 privéovernachtingsmogelijkheden te vinden. Kijk wel van te voren welke route je loopt en waar de hut zit zodat je weet hoeveel uur je nog moet lopen. In de bemande hutten kun je een uitgebreid ontbijt buffet, 3-gangen diner en warme douche krijgen. Daarna kun je opwarmen bij de open haard, een kaartje leggen met je mede wandelaars of nog even genieten van de omgeving. Kies een slaapzaal voor de gezelligheid of geniet van wat meer privacy in een tweepersoonskamer. In de onbemande hutten kan je zelf de deur openen en je eten warm maken.

 

DNT

Omdat Noorwegen beschikt over een uitstekende huttensysteem, georganiseerd door Den Norske Turistforeniging (DNT), is dit een perfecte bestemming om van hut naar hut te lopen. Deze bergwandelvereniging is al in 1868 opgericht en bestaat uit het markeren en onderhouden van routes, het bouwen en in stand houden van hutten, het verschaffen van informatie en het beschermen van de natuur. Met de hulp van de plaatselijke bergwandelverenigingen kunnen duizenden wandelaars en ook wij dus gebruik maken van alle gemakken!

 

 

wandelroutes in noorwegen

In heel Noorwegen vindt je gemarkeerde routes met een lengte van 20.000km die aangegeven worden met een rode T. Deze staat voor Turistforening maar ook van Trygghet (veiligheid). De rode T vind je soms geschilderd op een rots, op stokken of op een steen. De markering staan vaak geschilderd op de steenmannetjes, een toren van stenen en kun je vaak van ver al zien staan. De steenmannen kunnen overigens verschillen in verschillende gebieden en het wordt ook niet op prijs gesteld om deze te verbouwen. Vaak staan bij een padkruising een wegwijzerbord welke richting je moet volgen. Dit zijn overigens vaak geen gebaande paden. Je loopt vaak over lege vlaktes met stenen waar kleine steenmarkeringen subtiel een route aangeven.

 


Wanneer is het bergwandelseizoen in Noorwegen?

Kenmerkend voor Noorwegen is het korte wandelseizoen. De zomerperiode is in Zuid-Noorwegen in juli en augustus maar hoe noordelijker je komt, hoe korter het seizoen. Wel neemt de hoeveelheid daglicht toe naarmate je noordelijker komt. Juli en augustus zijn ook de maanden dat de Nooren de bergen in trekken en wordt daarom ook wel het hoogseizoen genoemd. Ondanks je wel wat Nederlanders zult ontmoeten, de hutten vol kunnen zijn en de cruiseschepen af en aan gaan, kun je niet echt spreken van massatoerisme. Als je de bergen in trekt vergeet je al snel weer wat de drukte is want je hebt grote kans dat je urenlang alleen loopt. Wil je deze twee maanden alsnog ontlopen plan dan je trekking nog beter. Het voor- en najaar zijn namelijk seizoenen van extremen. Het sneeuw gaat dooien, de rivieren stijgen, watervallen groeien, onverwachte vorst, sneeuw en mist. Begin er dus niet aan als je een beginner bent en weest bewust van de risico's!


Lees meer over ons

 

Wil je weten of er al mensen zich hebben aangemeld voor je reis of wil je gewoon wat foto's bekijken? Bezoek dan onze Facebook of Instagram pagina. Vind je ons tof en heb je zin om ons te volgen, like ons dan ook! Je belevingen horen we ook graag met een berichtje op FB! 


Zakelijke gegevens

FoxTrips

Eursinge 8, 7935 AB Eursinge

info@foxtrips.nlVind ons hier


© FoxTrips 2018