Huttentocht Jotunheimen - 10 dagen


Tijdens deze wandelreis gaan we het populairste nationaal park  Jotunheimen in Noorwegen verkennen. Een rondje in dit park, de 'Ronde van Gjende', is zoiets als de Elfstedentocht: lang, zwaar en meesterlijk. Dit moet je gewoon een keer gedaan hebben! Vanwege de vele hoge bergtoppen wordt dit nationaal park ook wel het ‘Huis der Reuzen’ genoemd, wat de letterlijke vertaling is. Beginnend in Gjendesheim lopen we in een lusje door de ongerepte bergen, langs vele meertjes, watervallen en sneeuwvelden. Na een dag wandelen komen we aan in een van de berghutten waar we onze kleren kunnen drogen, boots kunnen uitschoppen en een warme maaltijd kunnen krijgen. Onderweg zullen we al snel de beroemde maar smalle berggraat Besseggen tegenkomen, vanwaar een prachtig uitzicht op ons wacht.

Jotunheimen in Noorwegen

Ook kunnen we de hoogste berg beklimmen van Noorwegen als er nog wat kracht in de benen zit (en het weer goed is), de Galdhopiggen is namelijk 2469 meter hoog! Ondanks de geringe kilometers zal de gehele trip zeker niet makkelijk worden want door al het klimmen en dalen zijn we heel wat uurtjes kwijt in de bergen. Met een afsluiting op de boot over de Gjende naar het eindpunt is onze wandelroute compleet en kunnen we trots, tevreden en voldaan weer terugkeren naar ons bekende en platte Nederland.


Huttentocht Jotunheimen - 10 dagen

Geen reizen beschikbaar.

€ 1.300,00


Reisschema

 

Dag 1: Amsterdam  – Oslo
Na een korte vlucht komen we aan op het vliegveld in Oslo. Door de late vlucht zullen we onze eerste overnachting hebben in Oslo zelf.

 

Dag 2: Oslo - Gjendesheim

Vandaag pakken we het openbaar vervoer en vertrekken we richting de bergen. Indien er nog spullen gekocht moeten worden kan dit nog gedaan worden in Oslo. De berghut in Gjendesheim ligt aan de voet van de bekende bergrichel "Besseggen" en is tevens ons startpunt van deze wandeltocht.

 

Dag 3: Gjendesheim  – Memurubu (13 km)
Op dit deel van de route zien we eigenlijk gelijk al een van de hoogtepunten van Noorwegen. We gaan namelijk de beroemde Besseggengraat (hoge bergrug) beklimmen. Vanaf dit punt hebben we een schitterend uitzicht op het meer Gjende en het meer Bessvatnet. Na het hoogste punt komt een steil stuk naar beneden waar we vooral op handen, voeten en kont ons moeten voortbrengen. Als de berghut onder aan het meer te zien is, is het nog 2 kilometer naar beneden en kunnen we zo aanschuiven bij het avondeten.

 

Dag 4: Memurubu – Glitterheim (18 km)
Om de juiste weg te volgen zullen we eerst een klein stukje terug moeten over het pad van gisteren en gaan we richting het noorden. Tijdens deze wandeling komen we veel water tegen en kan je zelfs nog een frisse duik nemen in het meer langs het pad. Na de brug lopen we een stuk omhoog en moeten we nog een aantal uur. Vanaf ver zien we al de berghut liggen maar vergis je niet in de kilometers, dit duurt nog wel even!

 

Dag 5: Glitterheim – Spiterstulen (16 km)
Vandaag hebben we de keuze om onze wandeling wat extra spice te geven of rustig verder te lopen. We kunnen namelijk (als het weer het toelaat) een route volgen met een topbergbeklimming van de berg Glittertind (2464m). Deze route zal een geleidelijke stijging hebben, maar na de gletsjerrand zal er een steile daling zijn waar je zeker je hartslag extra zult voelen. De andere route telt weinig hoogtemeters en is een rustige, maar zeker niet minder waardig, wandeling over de indrukwekkende hoogvlakte Skautfya.

 

Dag 6: Beklimming Galdhopiggen (2469m)/rustdag

Vanuit de berghut hier hebben we de mogelijkheid om de hoogste berg van Noorwegen te beklimmen. De Galdhopiggen is namelijk 5 cm hoger dan de Glittertind. Als je nog niet genoeg hebt gehad dan kan je deze beklimming dus ook mee pakken. Je kan onderweg genieten van de prachtige uitzichten en een slok nemen van het kristalhelder bergwater dat naar beneden valt. Eenmaal op de top snap je waarom iedereen dit uitzicht wil meepakken, prachtig! Indien je wat pijntjes hebt of je wil even kalm doen dan is dit de perfecte dag om uit te rusten. Op het buitenterras kun je genieten van de zon of binnen bij de open haard met een goed boek.

 

Dag 7: Spiterstulen – Leirvassbu (17 km)
Vanuit de berghut staat ons een relatief korte dalwandeling te wachten die goed vol te houden is. Onderweg zullen we zicht krijgen op een imposante piramideberg die als eenzame reus waakt over het dal. We volgende rivier en komen langs verschillende meertjes en lopen we langs de sneeuwvelden.

 

Dag 8: Leirvassbu – Gjendebu (19km)
Al bijna zijn we aan het einde van het rondje in dit schitterend deel van Noorwegen. We vervolgen het pad omhoog naar een pas waar heel het jaar door sneeuw ligt. Bij de grote waterval nemen we het pad naar beneden en volgen we de rivier tot aan onze berghut.

 

Dag 9: Gjendebu – Gjendesheim – Oslo
Eindelijk kunnen we onze benen even de rust geven die ze verdienen en gaan we genieten van een boottocht over de Gjende.  Ondanks het korte ritje is het een mooie overtocht waar je de imposante bergen nog eens in rust kunt bekijken. Nu ons rondje Jotunheimen compleet is pakken we weer de bus/trein naar onze accommodatie in Oslo.

 

Dag 10: Oslo – Amsterdam
Helaas is de reis alweer aan z’n einde gekomen en pakken we al op tijd het vliegtuig naar huis.

 

Notitie: Het reisschema is onder voorbehoud. Door  bijv. weersomstandigheden, lichamelijke aandoeningen of ziektes kan het zijn dat er wijzigingen worden aangebracht tijdens de reis.

 

Accommodatie
Zoals de titel al aangeeft zullen we tijdens deze huttentocht overnachten in de berghutten van Jotunheimen. De grootte, comfort en kwaliteit van deze hutten kunnen van elkaar verschillen. In elke hut krijgen we een bed op een slaapzaal of privékamer. Je hebt hier de mogelijkheid je spullen te drogen, te douchen en gezellig in de gezamenlijke eetzaal te zitten. De hutten zijn bemand en aangesloten bij den Norske Turistforening (DNT) en er wordt ontbijt, lunch en avondeten geserveerd. Houd er rekening mee dat de prijzen voor de maaltijden aan de hoge kant zijn vanwege de bereikbaarheid van de hut en de Noorse munteenheid.

Vervoer
We zullen heen en terug vliegen op vliegveld Oslo in Noorwegen. Vanuit hier pakken we het openbaar vervoer naar de start van de wandelroute en weer terug naar Oslo.


Inclusief
- Retourticket Nederland - Noorwegen
- Vervoer ter plaatse volgens het programma

- DNT Lidmaatschap (ontvang korting op je maaltijd in de DNT-hutten)
- Verblijf in berghutten en Hotel/Hostel/B&B
- Nederlandse reisbegeleiding
- Bijdrage GGTO Garantiefonds (€ 15,-)

 

Exclusief:
- Maaltijden en drankjes (ca. € 50,- p.d.)
- Optionele activiteiten
- Overige uitgaven en fooi
- Reis en/of annuleringsverzekering

 


 Overige informatie:
- Min. aantal deelnemers: 6 personen
- Max. aantal deelnemers: 10 personen
- Niveau ***: Voor deze reis is wandelervaring vereist! De reis is alleen geschikt voor reizigers met een goede lichamelijke conditie en doorzettingsvermogen.
- Goede wandeluitrusting is vereist. We adviseren wandelschoenen type B/C,

outdoorkleding (waterdicht) en een goede backpack.
- Je dient zelf een backpack mee te nemen met een inhoud van min. 40 liter.

Ga uit van een gewicht van ongeveer 10 kg dat je meedraagt.
- De vlucht is op basis van beschikbaarheid indien je binnen de 8 weken voor vertrek boekt. Indien de vlucht niet meer beschikbaar is zoals beschreven kan er een toeslag berekend worden. Uiteraard zullen we dit eerst met je overleggen. Om toeslagen te voorkomen verzoeken we je vroegtijdig te boeken.

Rondje Jotunheimen Noorwegen
Rondje Jotunheimen

Lees meer over ons

 

Wil je weten of er al mensen zich hebben aangemeld voor je reis of wil je gewoon wat foto's bekijken? Bezoek dan onze Facebook of Instagram pagina. Vind je ons tof en heb je zin om ons te volgen, like ons dan ook! Je belevingen horen we ook graag met een berichtje op FB! 


Zakelijke gegevens

FoxTrips

Eursinge 8, 7935 AB Eursinge

info@foxtrips.nlVind ons hier


© FoxTrips 2018